10. maj 2000

FM 2000/13

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg

vedrørende

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indkomstskat

Afgivet til 2. behandlingen

 

Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg har under behandlingen bestået af


landstingsmedlem Per Berthelsen (S), formand
landstingsmedlem Anders Andreassen (S) som suppleant for landstingsmedlem Hans Enoksen (S)
landstingsmedlem Lars Sørensen (IA)
landstingsmedlem Daniel Skifte (A)
landstingsmedlem Mads Peter Grønvold (K)

 

Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg har på sit møde den 9. maj 2000 behandlet forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indkomstskat.

Formålet med forslaget er at forlænge fristen for fastsættelsen af udskrivningsprocenten for landsskat og særlig landsskat fra inden den 1. november til inden den 1. december.

Denne fristforlængelse skal ses i sammenhæng med Landsstyrets ønske om at få udskudt efterårssamlingen.

Når starten på Landstingets efterårssamling udskydes, bliver det nødvendigt også at udskyde afslutningen af efterårssamlingen, således at det sikres, at Landstinget får den fornødne tid til grundigt at behandle forslag til landstingsfinanslov. Derfor har Landsstyret også fremsat forslag til ændring af budgetloven, hvorved fristen for vedtagelse af finansloven udskydes.

Under første behandlingen af forslaget ønskede flere ordførere, at fristen for fastsættelsen af udskrivningsprocenten bliver fastsat til den 15. november.

Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg er ligeledes af den opfattelse, at det ikke er nødvendigt at udskyde fristen for fastsættelsen af udskrivningsprocenten til den 1. december, når det efter forslag til ændring af Forretningsordenen for Grønlands Landsting fremgår, at efterårssamlingens start alene udskydes fra den 2. til den 3. fredag i september.

Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg lægger herved også betydelig vægt på, at flere kommuner har udtrykt betænkelighed ved at udskyde fristen til den 1. december.

Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg skal i den anledning understrege, at behovet for koordinering i budgetplanlægningen mellem kommunerne og hjemmestyret - navnlig på anlægsområdet - vil blive forøget ved en udskydelse af fristen for fastsættelsen af udskrivningsprocenten.

Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg skal derfor opfordre Landsstyret til aktivt at medvirke til, at der sker denne øgede koordinering.

Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg har med tilfredshed erfaret, at Landsstyret til anden behandlingen af nærværende forslag agter at fremsætte et ændringsforslag, der går ud på, at fristen for fastsættelse af udskrivningsprocenten ændres fra inden den 1. december til inden den 15. november.

Et enigt Skatte- og afgiftsudvalg skal hermed indstille forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indkomstskat til vedtagelse af Landstinget i den form, forslaget har, når Landsstyret har fremsat ovennævnte ændringsforslag.

Per Berthelsen

 

Anders Andreassen

 

Lars Sørensen

 

Daniel Skifte


Mads Peter Grønvold